Comerciantul de energie DTEK din Ucraina plănuiește să se extindă în Europa pentru a stimula livrările

0
Publicat:

Brațul comercial al companiei energetice ucrainene DTEK intenționează să angajeze mai mulți angajați și să intre pe piața gazelor naturale lichefiate, în încercarea de a stabili legături mai strânse cu restul Europei, transmite Bloomberg.

foto stâlpi de înaltă tensiune Ucraina
Foto: Profimedia

D.Trading încearcă să adauge până la 12 persoane pentru a cumpăra și vinde energie, gaze și combustibili până la sfârșitul anului, a declarat directorul executiv Ivan Geliukh într-un interviu. Firma are în prezent aproximativ 60 de comercianți în patru birouri, de la Kiev la Amsterdam. Pe termen mai lung, va fi înființat și un birou GNL.

Extinderea activității sale pe continent va contribui la aprofundarea legăturilor Ucrainei cu piața energetică mai largă și la creșterea securității aprovizionării atât cu energie electrică, cât și cu gaze naturale în această țară devastată de război. În același timp, volatilitatea ridicată de pe aceste piețe oferă șansa de a obține profituri mari din tranzacționare.

Planul nostru este de a contribui la securitatea energetică în Europa”, a declarat Geliukh. „În acest moment avem un portofoliu mare de clienți în Ucraina, așa că următorul pas pentru noi este construirea echipei și dezvoltarea capacităților noastre în întreaga regiune”.

Una dintre sarcinile echipei sale extinse va fi îmbunătățirea legăturilor dintre infrastructura energetică din Ucraina și rețeaua principală de pe continent. Națiunea are mai multă capacitate de stocare decât orice altă țară de pe continent la vest de Rusia, dar atacurile continue ale vecinului său sporesc posibilitatea ca combustibilul să rămână blocat acolo.

Intrarea pe piața de GNL ar fi, de asemenea, o replică a eforturilor unora dintre cei mai mari comercianți de mărfuri din lume. Comercianții, inclusiv Vitol Group, se extind pe piața combustibilului super-refrigerat pe măsură ce Europa înlocuiește livrările de gaze rusești prin gazoducte și se îndepărtează de combustibilii fosili mai murdari. 

La începutul lunii trecute, Ucraina se așteapta la o creştere semnificativă a exporturilor sale de electricitate, pe măsură ce sistemul energetic își revenea după atacurile ruseşti cu rachetă, potrivit Ministerului ucrainean al Energiei.

Separat, operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a postat un comunicat pe reţeaua de mesagerie Telegram potrivit căruia energia electrică produsă la staţiile din Ucraina ar urma să fie exportată în Ungaria, România şi Republica Moldova.

Iar la finele lunii martie, importurile de electricitate ale Ucrainei au atins un nivel record, după ce atacurile ruseşti cu rachetă au distrus infrastructura critică şi au forţat autorităţile ucrainene să impună întreruperi de urgenţă în furnizarea energiei electrice în mai multe regiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite